utorak, 7. lipnja 2016.

Povećanje svijesti o problemu

Odmah nakon članka koji je o problemu otuđenja djeteta od roditelja napisala Francesca Wiley, QC* u Family Law Week, dolazi kratki i sažeti članak u Sunday Times o izradi protokola za rad s takvim slučajevima u pravosuđu. Ovaj je tekst iz tiskane verzije, a članak je napisao Nicholas Hellen.
Vodeći odvjetnici obiteljskog prava i terapeuti upozoravaju da djecu pogađa poremećaj poznat kao otuđenje djeteta od roditelja.
Djeca razvijaju fobične stavove prema jednom od roditelja, što ih može dovesti do prekida svakog kontakta i izmišljanja divljih optužbi ptotiv toga roditelja.
Jedna je majka koja optužuje bivšeg supruga za gubitak kontakta s njihovim otuđenim djetetom, ovoga vikenda izjavila: "To je kao žalovanje. Gotovo je nepodnošljivo."
Sad skupina QC, vodećih psihijatara i psihoterapeuta planira uspostaviti radnu skupinu za izradu novih smjernica za rješavanja ovakvih slučajeva na sudu.
Michael Gouriet, partner u odvjetničkoj tvrtki Withers, rekao je da postojeći sustav nije opremljen za rješavanje ovakvih slučajeva zato što vodi sud prema pristupu ne-poduzimanja potrebnih radnji.
Izjavio je: "Slučajevi otuđenja djeteta od roditelja… zahtijevaju puno veću pravosudnu i stručnu uključenost od samog početka."
Radna će skupina vjerojatno uključivati Withers, odvjetnike komore 1 King's Bench Walk i terapeute poput Karen Woodall iz Family Separation Clinic.
Djeca koja su uključena u borbu roditelja oko skrbi mogu biti pogođena poremećajem koji je rezultat kombinacije ispiranja mozga od strane jednog roditelja koji nastoji dijete iskoristiti kao oružje protiv drugog roditelja i djetetova pridruživanja ocrnjivanju drugog roditelja.
Izraz sindrom otuđenja djeteta od roditelja skovao je 1987 Američki dječji psihijatar Dr Richard Gardner. Prihvaćen je u Kanadskom i, nešto manje, u Američkom pravosuđu. Međutim, stručnjaci u Velikoj Britaniji i dalje ga nerado koriste.
Nick Woodall, partner u Family Separation Clinic, izjavio je: "To je poseban fenomen."
Usporedio ga je s poznatim sporom između Madonne i Guy Ritchie oko skrbi za njihova sina Rocco, 15, koji se odbio vratiti u New York da bi vidio svoju majku.
"Ne radi se o slučajevima poput 15-godišnjaku kojem je dosta svega i koji misli da će više uživati u životu s ocem zato što u Londonu ima malo više slobode nego što bi imao u New Yorku s majkom. On se jednostavno odlučio povući na neko vrijeme.
Djeca koju mi susrećemo su fobična. Ona misle da je roditelj kojeg odbacuju sam vrag. Jedan od ekstrema su djeca koja će izreći zapanjujuće optužbe za zlostavljanje od strane odbačenog roditelja."
"Na drugom kraju spektra", izjavio je, "imamo djecu koja daju krajnje banalne razloge za takvo odbacivanje, poput toga da ne podnose miris psa roditelja kojeg odbacuju."
Woodall, čija se klinika tijekom prošle godine bavila s oko 40 slučajeva ovog poremećaja, rekao je da djeca koja su prisiljena birati između roditelja, da bi opravdala svoju odluku, konstruiraju vlastitu realnost.
"Odbacivanje privrženosti roditelju stvara ogromnu količinu krivnje i srama. Da bi prevladali tu krivnju i sram, ona moraju naći razlog… ne samo da bi uvjerila vas (stručnjaka) već i zato da bi uvjerila sebe."
Rekao je da postojeći sustav rješavanja sporova stavlja preveliko breme na dijete, u situaciji kad ono nije stanju donositi pravilne prosudbe.
"Oni koji izvještavaju sud, i sam sud, općenito se previše oslanjaju na želje i osjećaje djece. To djecu koja su u krizi stavlja u poziciju da odlučuju o tome što je njihov najbolji interes."
Jedna majka koja nema kontakta s djetetom, složila se: "Sudovi pretpostavljaju da dijete razumije sebe, no u dječjoj dobi ono to ne može. Djeca su plijen emocionalne manipulacije."
Iako je članak kratak, piše o bitnome i nudi jasnu sliku stvarnosti otuđenja djeteta od roditelja i o utjecaju koje ono ima na djecu tijekom cijelog njihovog života. On je prvi korak za podizanje svijest šire društvene zajednice o problemima s kojima se suočavaju roditelji kad ih djeca odbacuju neopravdano i o posljedicama za djecu koje su dugoročno štetne.
Slijedom seminara Withers/1KBW i članka u Family Law Week, čini se da tema otuđenja djeteta od roditelja zaista ulazi u oštar fokus u Velikoj Britaniji.
_____________________________________
* Queen's Counsel

Nema komentara:

Objavi komentar