srijeda, 20. srpnja 2016.

Ponovno uspostavljanje odnosa s djetetom

Razmišljam o složenosti ponovnog uspostavljanja odnosa roditelj-dijete. Kako god se ponovno povežete s djetetom, pred vama su izazovi. Jedan od najvećih je kad se dijete vrati radi uspostavljanja odnosa s vama a još je u odnosu s roditeljem otuđiteljem. To je teško, ali je dobro ako djetetu u tome možete pomoći, zato što time podržavate reintegraciju njegova podijeljenog razmišljanja i pomažete mu normalizirati razumijevanje sebe samog u svijetu u kojem su ljudi istodobno i dobri i loši. Ovo je djelić Healing section* iz naše knjige.
Djetetu koje je i dalje u odnosu s roditeljem otuđiteljem mora se pomoći da bi svladalo psihološke zadatke prerade prošlosti u zdravu budućnost. U tom smislu, kao roditelj otuđenog djeteta, imate najteži zadatak pomaganja djetetu da prođe kroz faze cijeljenja bez odvajanja od roditelja koji je izazvao problem. Ovo su faze rada na tome:
Faza
Psihološki zadatak za dijete
Kako pomoći djetetu da svlada zadatak
1.
Odvajanje od otuđenja
Pomozite djetetu da sebe vidi kao osobu odvojenu od roditelja otuđitelja. Razgovarajte i pohvalite njegovu sposobnost da ponovno uspostavi odnos s vama.
2.
Povrat sposobnosti da misli vlastite misli.
Pomozite djetetu u provjeri stvarnosti izjavnim i upitnim rečenicama. Jesam li ja osoba kakva si mislio da jesam? Jesam li tu i pomažem li ti?
3.
Uklanjanje uvjerenja da ste opasni.
Postavite granice, činite ono što kažete da ćete činiti, dopustite djetetu da ih preispituje, čvrsto držite granice, bez agresivnosti.
4.
Preslagivanje djetotovog razumijevanje prošlosti pri čemu ono počinje uviđati da uzroci njegova ponašanja nisu bile činjenice, već ono što je bilo navedeno misliti da su činjenice.
Budite ono što jeste, a ne ono što je roditelj otuđitelj djetetu rekao da jeste. Ako je taj roditelj rekao da ste agresivni, budite smireni i opušteni. Shvatite što je djetetu rečeno, i budite, bez iznimke, drugačiji od toga.
5.
Ponovna izgradnja povjerenja u vas, za što treba vremena i što zahtjeva da se djetetu oprosti kad to traži. Dijete koje je bilo otuđeno zna da je njegovo ponašanje bilo štetno i potreban mu je osjećaj da može tražiti i dobiti oprost.
Ako dijete traži oprost, dajte mu ga. Ako dijete traži da priznate nešto što se dogodilo, priznajte. No, ako dijete traži da priznate nešto što se nije dogodilo, pomozite mu da razumije da mu sjećanja možda nisu tako stvarna kako ono misli da jesu. Neke vježbe koje u tome pomažu nalaze se na kraju knjige.
6.
Preslagivanje odnosa s roditeljem otuđiteljem pri čemu dijete mora naučiti kako se odnositi prema tom roditelju na načine koji su sigurni za dijete. To se može na način da se pomogne djetetu da razumije koja su od ponašanja toga roditelja s kojima se dijete suočilo bila takva da su dijete dovela do ponašanja tijekom otuđenja.
Kad dijete počne pričati o roditelju otuđiteju, potvrdite ono što znate da je istinito, ali mu nemojte dopustiti ocrnjivanje koje bi se moglo pretvoriti u odbacivanje toga roditelja. To bi samo produljilo podijeljeno razmišljanje i stvorilo osjećaj krivnje koji bi u konačnici mogao dovesti do povratka djeteta roditelju otuđitelju.
7.
Učenje kako živjeti integrirani unutarnji život u kojem u ljudima vidimo i dobro i loše. Učenje kako razočarati ljude bez osjećaja da će zato nastati smak svijeta. To je vrlo važan zadatak za dijete koje je proživjelo da mu je psihičko biće bilo podijeljeno u viđenje svijeta kao dobrog ili lošeg i može trajati dulje od bilo kojeg prethodnog zadatka.
Pomozite djetetu da nauči da je svatko i dobar i loš i da ne mora svoje osjećaje podijeliti u savršeno dobro i savršeno loše. Govorite lijepo o onom što je roditelj otuđitelj dobro činio za dijete i ohrabrite dijete da to uvidi te to pohvalite. Prepoznajte ono što nije bilo dobro i to imenujte. Pomozite djetetu da razumije da ne treba skrbiti o potrebama roditelja.
Ovaj rad s djetetom može biti sporadičan ili intenzivan, sve ovisi je li vaše dijete u stanju izdržati utjecaj roditelja otuđitelja ili je još pod njegovim snažnim utjecajem. Kako god se vaše dijete vratilo u vaš život, bilo da su to pojedinačni događaji koji se ponavljaju svakih nekoliko mjeseci, ili je dijete stalno s vama, kad se dijete potakne u proces ponovnog uspostavljanja odnosa, rijetko se događa da se taj proces prekine i da se ne dovrši. Razina bliskosti s djetetom će varirati, neka će djeca željeti biti uključena u vaš život od sad pa nadalje, druga će biti distanciranija dok se pokušavaju snaći u odnosu s vama. To ćete vidjeti s vremenom kako vaše dijete bude nastojalo svladavati psihološke zadatke koji mu pomažu razviti nezavisan osjećaj sama sebe. Rad s djetetom od vas zahtijeva strpljenje i razumijevanje, kao i znanje i volju da djelujete na način da djetetu pružite ono što mu nedostaje već niz godina, stabilan i dosljedan, predvidljiv i zdrav odnos s roditeljem.
_____________________________



* Dio o cjeljenju

Nema komentara:

Objavi komentar