nedjelja, 10. srpnja 2016.

O našem radu u Velikoj Britaniji i šire

Dok čekam da mi se rame odblokira (što može biti uskoro ili tek za više mjeseci – tko zna), želim ažurirati podatke o tome što radimo u Family Separation Clinic u Londonu i o izravnim uslugama koje pružamo obiteljima.
Grupa za diskusiju Grupa za diskusiju radi, hvala za povratne informacije od onih koji je već koriste. Povratne informacije do sad kažu da je grupa korisna i da pruža dobrodošli prostor za diskusiju, ali je pomalo izvan kontrole u smislu toga kako je uspostavljena i vremenski zahtjevna kad se traže stari komentari da biste našli temu koju želite komentirati.
Zato sam uspostavila nove stranice s nazivima koji će vam omogućiti lakše nalaženje onoga što želite komentirati, isprobajte ih kroz neko vrijeme i javite što mislite. Kao što znate to je testiranje prije nego što uspostavimo Parental Alienation Direct koji ima forume uređene tako da će vam omogućiti lako praćenje razgovora.
Parental Alienation Direct* Uspostava PAD poklopit će se s objavljivanjem naše knjige od strane SAD nakladnika. Objavljivanje nove knjige samopomoći i nove stranice označit će pomak u našem fokusu s razvoja izravnih usluga samopomoći obiteljima natrag na razvoj protokola i istraživanja onoga što pomaže otuđenoj djeci i njihovim obiteljima. Želimo da vam PAD i nova knjiga pruže polazište za pomoć sebi samima, da ojačaju vašu bazu znanja i vještina kao potporu vašoj djeci i obitelji tijekom trajanja ovoga složenog i teškog problema. Želimo vam pomoći da budete roditelj sa sviješću o otuđenju koji može spremnije surađivati sa stručnjacima na uviđanju problema i želimo da imate više podrške tijekom početnog dijela svojeg puta, da biste stručnjacima, kad počnete raditi s njima, mogli lakše pomoći pri uvidu u problem. PAD i nova knjiga bit će s vama ove jeseni.
Family Perspectives** Ove ćemo jeseni najaviti novo partnerstvo putem kojega ćemo provoditi novi program reunifikacije pod nazivom Family Perspectives. To je intenzivan pristup reunifikaciji koji je testiran i dokazano funkcionalan u teškim slučajevima otuđenja koji uključuju izdvajanje djeteta od roditelja otuđitelja. Pogodan je za djecu koja su u velikom otporu i koja su teško otuđena. Family Perspectives daje model za sud koji omogućava brzu promjenu dječjeg otuđenog ponašanja. Također se fokusira na postizanje ravnoteže u životima djece na način da koliko je moguće osigurava da djeca sačuvaju odnos s obje strane svojih obitelji.
Family Separation Clinic*** Klinika će nastaviti pružati coaching podršku otuđenim roditeljima i raditi s obiteljima savjetodavno i terapeutski. Također ćemo ojačati naše usluge koje se temelje na radu sudova. Radi pružanja ovih usluga na jesen će nam se pridružiti novi suradnici.
Istraživanje U Klinici smo uključeni u istraživanje i 2016/17 nastavljamo s dva projekta.
Prvi je o našem radu s otuđenom djecom i njihovim obiteljima gdje ćemo procjenjivati ishode rada s petnaestero djece koja su našim radom reunificirana sa svojim roditeljima. Rezultate ovoga rada objavljivat ćemo po fazama. Zaključke i preporuke za protokole u Velikoj Britaniji za rad s otuđenom djecom i njihovim obiteljima objavit ćemo na kraju ovoga projekta 2019/20.
Drugi projekt koji se odnosi na razvoj, bit će usmjeren na poveznicu između sudskog postupka i intervencije stručnjaka mentalnog zdravlja za koju znamo da je u tim slučajevima učinkovita. To je veliki istraživački pothvat koji će trajati sljedeće četiri godine.
Edukacija Nastavit ćemo pružati savjetodavne usluge lokalnim vlastima, socijalnoj skrbi i drugima koji se bave obiteljima. Ove smo godine educirali policiju u Škotskoj putem Judicial Studies Institute¨ u Edingburghu, socijalne radnike u Dublinu i djelatnike socijalne skrbi u Engleskoj. Educirali smo ih kako će koristiti našu trijažu i o načinima diferencijacije u radu s otuđenom djecom i njihovim obiteljima. Također smo kao konzultanti surađivali s lokalnim vlastima u slučajevima teškog otuđenja u Londonu, Berdfordshiru i u Lincolnshiru. Početkom rujna održat ćemo trodnevnu edukaciju za djelatnike Poliklinike za zaštitu djece Grada Zagreba u Hrvatskoj. Radujemo se da ćemo pomoći djelatnicima u Zagrebu u pružanju usluga obiteljima u Hrvatskoj prema modelu koji koristimo u našoj Klinici.
Usluge podrške nakon reunifikacije Već smo neko vrijeme svjesni da postoji potreba za uslugama podrške nakon reunifikacije otuđene djece s roditeljem kojeg su prije odbijala. Na Klinici ne nudimo samo procjenu otuđenja od roditelja, također radimo i na reunifikaciji. To radimo koristeći široku lepezu pristupa i smatramo uspjehom kad dijete ponovno viđa roditelja kojeg je prije odbijalo. Trajnim uspjehom smatramo kad postignemo da je dijete u stanju viđati oba roditelja i izmjenjivati boravak s njima. Pružamo usluge Sudu i obiteljima da bismo pomogli da se to omogući. Naše usluge potpore nakon reunifikacije sve više pomažu obiteljima presložiti dinamiku koja je uzrok otuđenja i zaštititi djecu od otuđenja u budućnosti.
Ishodi koji se temelje na dokazima Osim što govorimo i pišemo o otuđenju, također ga i uspješno rješavamo. Od rujna 2015 sedmero smo djece reunificirali s roditeljima koje su prije odbijali u čistim i hibridnim slučajevima otuđenja. Imamo popis roditelja koji su spremni govoriti o našem radu i kako smo im pomogli.
Naravno, postoje slučajevi u kojima naša intervencija nije mogla pomoći oslobođenju djeteta, to se obično događa kad procjena i intervencija nisu dovoljno čvrsto povezane sa sudskim postupkom te time nema dovoljne povezanost među stručnjacima koji rade na slučaju.
Ovo je iznimno složeno područje rada i otpori postoje na svakoj mogućoj razini. Rad na ovom području zahtijeva razumijevanje koncentričnih krugova pritisaka na djecu od strane roditelja, stručnjaka i djelatnika drugih sustava. Nerazumijevanje ovoga i previđanje nedostatka svijesti o otuđenju u tim koncentričnim krugovima može prouzročiti fatalne pogreške zbog kojih djeca ostaju zarobljena u paklu u kojem koriste takve mehanizme suočavanja pri kojima odbacuju jednog roditelja i ulaze u savez s drugim.
Naši ishodi koji se temelje na dokazima temelje se na uspješnim slučajevima i sljedeće se godine koncentriramo na dva područja:
a) snimanje govora djece koja se oporavljaju od otuđenja i
b) opisima svih naših uspješnih slučajeva radi vanjske procjene. Želimo biti sigurni da se naš rad čvrsto temelji na dokazima, da bi se naš doprinos razvoju radne skupine svjesne otuđenja u Velikoj Britaniji temeljio na onome što znamo da je učinkovito i što smo pokazali da jest učinkovito, umjesto na retorici koja se temelji samo na istraživanjima.
Čekajući da mi se rame oporavi, nadam se da će snalaženje na našim stranicama Grupe za diskusiju biti malo lakše. Nastavite mi slati povratne informacije, to će pomoći razvoju novih foruma. Nastavite mi slati svoje ideje i razmišljanja o svemu što se odnosi na otuđenje da bih mogla pisati ono što će biti korisno i drugima.
Family Separation Clinic nastavlja pružati svoje suluge, iako do kasnog rujna ne možemo primati nove predbilježbe zbog rada na reunifikaciji i posebnoj skrbi za skupinu obitelji s kojima intenzivno radim.
_____________________



* Otuđenje roditelja izravno
** Obiteljska stajališta
*** Klinika za razvedene obitelji
¨ Institut za pravosudne studije

Nema komentara:

Objavi komentar