ponedjeljak, 4. travnja 2016.

Kako izbjeći zamku "on je rekao/ona je rekla"

Tijekom vikenda sam za naše nove web stranice pisala članak koji me toliko ponio da dio moram s vama podijeliti. Držim da će vas naše nove stranice, koje su pravi centar samopomoći za sve pogođene otuđenjem djeteta, voditi kroz boli i zamke shvaćanja otuđenja, načinima kako se s njima nositi i kako se od njih oporaviti. Stranice sadrže korisne tekstove, grupe za raspravu, i izvore podataka. Zamišljene su kao pomoć roditeljima u razumijevanju problema otuđenja te stjecanja vještina i pouzdanje u stvaranju i vođenju vlastitih strategija promjene. Uz knjigu, koja je trenutno pred objavljivanjem (nećete još dugo čekati, obećajem), stranice će pružati ono za što smo oduvijek znali da je potrebno. One će demifistificirati otuđenje, skratit će vrijeme tijekom kojega ne znate što činiti i pravodobno će vas uputiti na rješenja. Svjesni smo da je osnaživanje roditelja najbolji način za postizanje promjena u obitelji diljem svijeta.
Danas sam pisala dio koji se odnosi na suočavanje. Taj je dio namijenjen za pomoć i podršku tijekom najgorih borbi koje nastaju pri suočavanju s reakcijama otuđenog djeteta. Kratkoročno, srednjoročno i dugoročno, to je suočavanje istinski izazov za mnoge roditelje, jer je puno uspona, padova i udarnih rupa na tome putu. Dok se suočavate s ljutnjom i zbunjujućim ponašanjem djeteta, morate se nositi i s vlastitom boli i očajem koji osjećate dok promatrate patnju djeteta. Suočavanje s otuđenjem djeteta jest izazov za otuđenog roditelja, težak ispit te na kraju i neka vrsta umijeća pri usvajanju naučenoga, prilagodbi očekivanja i usklađivanju između potreba djeteta i vaših novostečenih roditeljskih vještina. Zvuči jednostavno, zar ne. Mi naravno znamo da je daleko od jednostavnog. Osim što skrbite o djetetu, vjerojatno ćete se trebati boriti s obitelji, prijateljima, a dodatno, ako ste u sudskom postupku, sa stručnjacima uključenim u postupak, (čujem li to dug izdah?). Znam da taj izdah nije znak olakšanja.
Ustanove namjenjene pomoći obitelji, kako u Ujedinjenom Kraljevstvu, tako i u brojnim drugim zemljama, predugo su previđale i zanemarivale otuđenje. To znači da ćete se, kada spoznate razloge misterija zbog kojeg se vaše dijete iznenada okrenulo protiv vas kao podivljali izvanzemaljac, istodobno suočiti i s prvom velikom preprekom koju kao otuđeni roditelj trebate svladati - a to je borba sa stručnjacima i djelatnicima koji bi vam trebali pomagati.
U Family Separation Clinic znamo sve o otuđenju od roditelja. Znamo kako otuđenje izgleda, kako se manifestira, kako slučajeve kategorizirati i kako dalje postupati. Znamo kada se radi o teškim, a kada o lakšim slučajevima, kada se radi o otuđenju, a kada ne. Sve to znamo zato što je to ono s čim svakodnevno radimo. Za nas to nije misterij. Razumijemo i jezik otuđenih roditelja i jezik roditelja otuđitelja, bilo da je otuđitelj svjestan onoga što čini, ili ne. U klinici možete slobodno govoriti o otuđenju, jer ste tu na sigurnom mjestu, razumijemo kroz što prolazite. Izvan klinike mnoštvo je ljudi, uključujući vaše odvjetnika, timove obiteljsko-pravne zaštite, suce, liječnike, djelatnike škola i brojnih drugih koji nemaju pojma o čemu govorite kad spomenete otuđenje od roditelja. Prvo čemu ćemo vas u Klinici podučiti jesu opsežna znanja o otuđenju od roditelja i zatim prijevodu tih znanja na jezik koji će ostali moći razumjeti. Na taj način, kad naiđete na ljude koji bi vam trebali pomoći, ljude koji, ironično, imaju manje stručnosti i znanja o otuđenju nego što ste ih vi imali onoga dana kad ste tu riječ prvi put čuli, nećete upasti u zamku "on je rekao/ona je rekla", koja nastaje zbog nedostatnog obrazovanja i znanja stručnjaka koji rade na slučajevima razvoda i rastava.
Ne razumijem zašto oni koji rade na slučajevima razvedenih i rastavljenih obitelji ne razumiju i ne žele se potruditi ni početi razumijevati svu složenost problema otuđenja od roditelja. Radeći 25 godina na tom polju uvijek sam bila svjesna problema, i uvijek mi je bilo jasno da je za rad na visokokonfliktnim slučajevima, onima na samom kraju spektra, neophodno učenje i radno iskustvo. Još su mi nedokučivi oni koji prezrivo zaobilaze koncept otuđenja od roditelja ili koji drže da je to nešto na što se pozivaju opsesivne osobe koje žele stvarati probleme nakon razvoda. U stručnjaka se, od onih mentalnog zdravlja, do pravnika, uočava doza nadmene superiornosti kad se otvori tema otuđenja od roditelja, kao da se radi o pseudoznanosti koja je daleko ispod njihove razine. Da je barem tako.
Ali nije. Prihvaćanjem da nije, otvaramo se za učenje o svim aspektima otuđenja od roditelja. Učenje o svim aspektima otuđenja od roditelja omogućuje nam raditi s obiteljima koje taj problem pogađa. Rad s obiteljima koje taj problem pogađa dovodi do ogromnih pozitivnih promjena. Otuđenje od roditelja za mene je fascinantno (uz to što je traumatično i tragično), jer je dio intimnog života obitelji, dio njezine povijesti, dio obiteljske priče, sa svim ljudskim slabostima. No prvenstveno se radi o djeci, o zaštiti i pomoći djeci. Otuđenje od roditelja jest problem s ljudskim licem. Smatram da preveliki broj onih trebaju pomoći rastavljenim obiteljima nemaju ni približno dovoljno znanja o otuđenju. To one kojima su dužni pomoći ostavlja ranjivima ne samo zbog nedostatka znanja i uvida već i zbog specifične pogrešne predrasude koju nazivam sindromom "on je rekao/ona je rekla".
Sindrom "on je rekao/ona je rekla" jest uvjerenje prema kojem su kod svake rastave oba roditelja kriva. Temeljni pristup obiteljskim predmetima za koji su medijatori koji pomažu obiteljima uvježbani, jest "on je rekao/ona je rekla". Sindrom "on je rekao/ona je rekla" nameće djelatnicima neutralnost i oni uvijek kreću od pretpostavke da je kompromis moguć. Djelatnici koji pate od sindroma "on je rekao/ona je rekla" gorljivo nastoje usmjeriti ljude na zajednički rad i suradnju. Sindrom "on je rekao/ona je rekla" (ili kako ga mi nazivamo kompleks neutralnosti), u percepciji brojnih parova i voditelja obiteljske terapije temeljni je preduvjet za dobru intervenciju u slučaju rastave roditelja u brojnim ustanovama za pomoć obitelji.
Traženje kompromisa s roditeljem otuđiteljem, pomalo je kao davanje janjca vuku uz očekivanje da ga vuk neće pojesti. Rad s obiteljima pogođenim otuđenjem nije medijacija, meditacija, ni moderiranje odnosa među roditeljima, to je rad na zaštiti djeteta od štetnog ponašanja jednog roditelja usmjerenog protiv drugog roditelja, ili štetno ponašanje oba roditelja jednoga protiv drugoga u duboko disfunkcionalnom sukobu. Prepoznavanje obrasca koji je na djelu, jest ključni aspekt liječenja otuđenja, iako prepoznavanje obrasca samo po sebi ne može dovesti do potrebne promjene u obitelji, jer promjenu jedino može ostvariti intervencija usmjerena na oslobođenje djeteta od otuđenja.
Iz prakse znamo da roditelji moraju surađivati s ustanovama za obiteljsko-pravnu zaštitu, a znamo i da se moramo nositi s problemom "on je rekao/ona je rekla", usađenim u praksu mnogih djelatnika tih ustanova. Zato, kad radimo s roditeljima, jedna od stvari kojima ih podučavamo jest kako će upravljati ponašanjem i kako će govoriti o onome što se događa njihovoj djeci a da ne upadnu u zamku "on je rekao/ona je rekla". Ova se zamka čvrsto steže oko vas čim ukažete na drugog roditelja i neku pogrešku toga roditelja, aktivirajući potvrdne predrasude* toga djelatnika. Potvrđivanje predrasude znači da djelatnicima vaše ponašanje potvrđuje njihovo unaprijed stvoreno mišljenje o vama. U ovom slučaju, to je mišljenje da se sve rastave svode na probleme "on je rekao/ona je rekla". Gledajte na to ovako:
Roditelj otuđitelj kaže da se neprestano žalite i kritizirate, kaže da kontrolirate i da stalno nešto tražite. Vi, frustrirani beskrajnim nastojanjima da od roditelja otuđitelja dobijete informacije, što već liči na pokušaje cijeđenja vode iz kamena, svoju frustraciju usmjeravate prema djelatniku i nabrajate sve argumente koji pokazuju da niste vi u krivu, već drugi roditelj. Djelatnik, koji je nedavno naučio da treba neutralno pristupati rješavanju sukoba u obitelji, sluša vas. To što govorite samo potvrđuje ono što on već zna. Za djelatnika slučaj je riješen čim je otvoren, za njega ste oboje isti. Prvo pravilo svakog rada s djelatnicima koji rade na slučaju otuđenog djeteta i obitelji jest da predstavite problem na način koji će omogućiti djelatniku da vidi, čuje i razumije gdje se disfunkcionalnost uistinu nalazi. Ako je sve što ste spremni učiniti zasipanje djelatnika vašom stranom priče i svim prikupljenim dokazima o uzrocima otuđenja, dovodite se u opasnost da vas djelatnici koji nemaju znanja o otuđenju otpišu. Djelatnik će krenuti u pogrešnom smjeru i to, ironično, u tom će ga smjeru uputiti upravo vaša odlučna namjera da prikažete stvarno stanje stvari.
Otuđenje od roditelja je zakučast problem, ali ga se može shvatiti i s njim se može nositi. Riješit ćete ga u svojoj obitelji ako ste strpljivi, odlučni i predani usvajanju smjernica koje će s vremenom promijeniti dinamiku odnosa unutar obitelji. Više o sindromu "on je rekao/ona je rekla" te o ostalim osnovnim znanjima, o životu i radu s obiteljima zahvaćenim ovim problemom vrlo, vrlo skoro na našim novim web stranicama - pratite nas!

Našu novu stranicu za samopomoć uređuje Family Separation Clinic. Kao specijalisti u radu s otuđenjem od roditelja želimo javnosti pružiti što je više moguće informacija. Nastojimo vam pomoći da sebi pomognete. Iako vam želimo pomoći da vi pomognete sebi, suočavanje s problemom otuđenja od roditelja ponekad zahtijeva dodatnu pomoć, stoga uvijek naglašavamo da svaki roditelj koji je suočen s ovim problemom prihvati činjenicu kako ne postoje generička rješenja problema. Svaka obitelj zahvaćena problemom otuđenja od roditelja drugačija je, a time se razlikuju i strategije rješavanja i liječenja. Uz korištenje alate za samopomoć s naših stranica, možete krenuti putem oporavka na kojem će vam vjerojatno biti potrebna i pomoć specijalista. Rad s trenerima i terapeutima Family Separation Clinic može ubrzati put rješavanja vašeg problema otuđenja od roditelja, ojačatii vas i povećati vaše mogućnosti prevladavanja problema. Pored naše nove knjige (Karen and Nick Woodall: Understanding parental alienation, Learning to cope and helping to heal) i web stranica, Family Separation Clinic omogućuje dodatnu obuku i terapeutske usluge sukladno vašim potrebama.
Više informacija dostupno je na Family Separation Clinic
___________________________
* potvrdna predrasuda (engl. confirmation bias) – u kognitivnim znanostima i psihologiji, to je sklonost nekritičkog prihvaćanju svega što potvrđuje naše stavove, tj. tendencija traženja ili tumačenja informacija na način da potvrđujemo vlastita unaprijed stvorena uvjerenja – op. prev.

Nema komentara:

Objavi komentar