ponedjeljak, 27. veljače 2017.

Zašto je otuđenje djeteta zlostavljanje djeteta i zašto se kažnjavanje tog zlostavljanja nikad ne može prelamati preko djeteta

Roditelj djetetu polomi noge i tvrdi da je dijete palo. Roditelj ozlijedi dijete i kaže mu da si je samo krivo za to. Dijete je seksualno zlostavljeno. Dijete je zanemareno i prepušteno sebi. Roditelj se angažira u kampanji mržnje i ocrnjivanja drugog djetetova roditelja, uvodeći dijete u enkapsuliranu deluziju da je taj roditelj štetan i da čini loše stvari.
Pitanje: Što je od navedenog zlostavljanje djeteta a što nije?
Odgovor: Sve navedeno jest zlostavljanje djeteta.
Pitanje: Što se od navedenog treba kažnjavati i u kojim slučajevima treba dijete zaštititi od patnje i štete?
Odgovor: Sve navedeno i u svim navedenim slučajevima.
To prema voditelju CAFCASS-a (službe za zaštitu djece u UK) nije tako. On ovoga tjedna u svojoj začudnoj izjavi za Telegraph kaže da otuđenje od roditelja JEST zlostavljanje djeteta ali ga se ne može kažnjavati jer bi se kažnjavanje "prelomilo preko djeteta". Što u velikoj mjeri pokazuje uvjerenje brojnih stručnjaka koji rade na ovom teškom problemu, uvjerenje da se otuđenje od roditelja odnosi na roditelje koji se loše ponašaju, da se radi o sukobu i da se radi o oba, a ne samo o jednom roditelju. Da je to pitanje spora oko kontakta čak i kad se radi o tomu da jedan roditelj djeluje protiv drugog i da bi kažnjavanje otuđitelja prouzročilo patnje djeteta.
Krivo, krivo, krivo. Krivo u puno aspekata.
Otuđenje od roditelja NIJE pitanje spora oko kontakata, već se radi o pokazivanju moći jednog roditelja nad drugim, korištenjem djeteta kao vodiča kontrole.
Otuđenje od roditelja NIJE pitanje sukoba među roditeljima iako izvana, naivnom i nesvjesnom stručnjaku, može tako izgledati, već se radi o postupcima jednog roditelja, koji često nije zdrav i koji čini da dijete odbaci drugog roditelja, zbog čega se odbačeni roditelj osjeća uznemireno, povrijeđeno, ima osjećaj da ga se ne čuje i ljuti se zbog izostanka pomoći.
Otuđenje od roditelja NIJE stvar roditelja koji se ponašaju loše, već se radi o jednom roditelju koji se ponaša loše i o drugom koji je uvučen u očajničku borbu da bi spasio odnos s djetetom.
Otuđenje od roditelja JEST zlostavljanje djeteta, i kao i svako zlostavljanje djeteta ono je za dijete štetno. Ne intervenirati radi zaustavljanja i kažnjavanja počinitelja posebice ako počinitelj odbija prestati s takvim ponašanjem i ako ne pokazuje uvid u ono što čini, štetno je za dijete.
Narativa da se interveniranje u ovoj vrsti zlostavljanja djeteta prelama preko djeteta navodi me na razmišljanje da CAFCASS sam koncept problema otuđenja od roditelja smatra nečim što je nemoguće riješiti. Nadalje, ideja da je terapija ono što je tim obiteljima potrebno na istom je tragu (obično slijedi ideju da se ništa ne može učiniti).
U stvarnosti, bez najmoćnije od intervencija i najčvršće sudske kontrole, roditelj otuđitelj jednostavno nastavlja s takvim zlostavljanjem djeteta. Kad se o tome govori u medijima, potrebna je jasna i čvrsta podrška da bi se roditelje otuđitelje odvratilo od nauma. Nažalost, dok postoji ideja da se kažnjavanje prelama preko djeteta i kad je iznosi voditelj CAFCASS-a, poruka svakom takvom roditelju jest nastavi kao i dosad, ne možemo te zaustaviti. Što zaista nije čvrst i jasan pristup koji je potreban za rješavanje ovog problema.
Roditelje otuđitelje se može zaustaviti od nanošenja značajne štete svojoj djeci – ništa ih ne zaustavlja tako kao mogućnost promjene odluke o tome s kojim će roditeljem dijete živjeti (promjena moći) i ništa brže ne pokazuje razliku između nezdravog roditelja i onoga koji se našao uronjen u nesvjesnu bitku s drugim roditeljem.
Svakodnevno radim s otuđenom djecom. Nitko mi ne može tvrditi da otuđenje od roditelja nije teško zlostavljanje djeteta i da to teško zlostavljanje ne treba zaustaviti da bi se djecu zaštitilo. I ako roditelj otuđitelj odbija prestati s takvim ponašanjem, tad treba koristiti najstrože moguće kazne. Svi smo vikali kad je dijete P. umrlo. Gdje je odgovarajuća reakcija kad roditelj otuđitelj ubija um i psihološko biće djeteta?
U najtežim slučajevima na kojima sam radila, do trenutka kad ih se spašava djeca više nemaju zdrave pameti i toliko su zbunjena, toliko poremećena i tako potpuno uvučena u um roditelja otuđitelja da to ima teške posljedice za njihovo mentalno zdravlje. Kao što je jedan roditelj rekao o svojoj kćeri koja je puno godina nakon što ju je majka bila otuđila od njega završila u umobolnici, 'patite djeco, jer ćete patiti i kad odrastete'.
Nikad ne bismo rekli da su drugi oblici fizičkog, psihičkog ili emocionalnog zlostavljanja nekažnjivi zato što bi se kažnjavanje prelomilo preko djece. Zašto onda tako govorimo o otuđenju od roditelja?
Zato što državne agencije i ustanove za zaštitu djece zapravo ne razumiju zbilju zlostavljanja kakvo je otuđenje od roditelja, što je zapravo prisiljavanje djeteta da se vrati natrag u mehanizme suočavanja poput infantilnog stanja uma pri splitting-u (op.prev.: crno-bijelo viđenje svijeta). Rezultat toga je da se ono još uvijek smatra sporom oko kontakata ili pitanjem roditeljskih prava. Nije ni jedno od toga.
Otuđenje od roditelja u svojem istinskom obliku jest okrutno prema djetetu jer mu otima pravo na nevino i nesvjesno djetinjstvo. Ono mu nameće probleme odraslih s kojima se ne trebalo nositi i nanosi štetu psihološkom i čak i biološkom razvoju djeteta. To je trajna šteta koja se prenosi generacijama i to je ostavština koju ni jedno dijete ne bi trebalo baštiniti. Ono šteti djetetovoj budućnosti utječući na perspektivu, ono je uzrok straha i ljutnje kojima se ne može upravljati i također stalne uznemirenosti s kojom se dijete ne može nositi zbog potisnutih osjećaja krivnje i srama.
Zaštita djeteta od takve štete uz pomoć najsnažnije intervencije i mjera kažnjavanja koje su dostupne, nikad se ne može prelomiti preko djeteta, samo ga može osloboditi da može živjeti zdravo i u miru.
To bi trebao znati svatko tko radi s razvedenim obiteljima.
____________________________

Poveznica na izvornik: https://karenwoodall.wordpress.com/2017/02/14/why-parental-alienation-is-child-abuse-and-why-punishing-such-abuse-can-never-rebound-on-a-child/

Nema komentara:

Objavi komentar