srijeda, 11. svibnja 2016.

Uloga obiteljskog nasilja u otuđenju djeteta od roditelja

Otuđenje djeteta od roditelja jest provođenje moći i kontrole nad ciljanim roditeljem, pri čemu roditelj otuđitelj koristi dijete ili djecu. U tom smislu otuđenje ulazi u široko prihvaćenu definiciju obiteljskog nasilja i zlostavljanja (i.) koja je ugrađena u zakonsku regulativu i politike diljem svijeta. Međutim, prema mojem iskustvu, dok se obiteljsko nasilje i zlostavljanje mogu prepoznati kao element odnosa među roditeljima u vezi s djecom, stručnjaci na koje se sud oslanja rijetko ili nikad ne pristupaju takvim slučajevima s razumijevanjem da je odbijajući stav djeteta prema jednom roditelju moguće produžetak obiteljskog zlostavljanja koje je bilo prisutno među roditeljima dok je obitelj bila na okupu.
U svijetu se obiteljsko nasilje i zlostavljanje gotovo isključivo stavlja u feministički okvir koji tvrdi da je ono 'posljedica nejednakosti između muškaraca i žena, koja ima svoje korijene u patrijarhalnoj tradiciji i koji potiče muškarce da vjeruju u svoje pravo moći i kontrole nad svojim partnericama' (ii.). I zaista je rezolucija UN-a 1993 (iii.), prvi međunarodni instrument ljudskih prava koji se isključivo i jasno bavi ovim problemom, definirala obiteljsko nasilje i zlostavljanje kao 'bilo kakav čin nasilja temeljem spola i koje rezultira, ili je vjerojatno da će rezultirati fizičkom, spolnom ili psihološkom štetom ili patnjom žena'. Ovo i odražava i podržava uvjerenje i stajalište da su počinitelji obiteljskog nasilja muškarci nad ženama. Toliko se široko vjeruje u tu priču, toliko se ona često ponavlja, i tako je duboko ukorijenjena u stereotipe o ponašanju i odnosu među spolovima da međunarodna istraživanja ostaju gotovo neprimjećena. Dakle, što nam istraživanja kažu?
Suprotno uvriježenom mišljenju, međunarodna istraživanja jasno pokazuju da obiteljsko nasilje i zlostavljanje nije problem koji se temelji na neravnoteži moći među spolovima. Npr., izviješće (iv.) koje je 2014. objavljeno u Ujedinjenom kraljevstvu, prema istraživanju koje je ispitalo teoriju muške kontrole i partnerskog nasilja muškaraca, zaključuje da je 'suprotno teoriji muške kontrole, nađeno je da sužene fizički agresivnije prema svojim partnerima, nego što su to muškarci', i da su 'koristeći Johnsonovu tipologiju (v.) žene bile svrstane u 'intimne teroriste' češće nego muškarci, što je bilo u suprotnosti s prijašnjim nalazima.' Zaključuju da njihovi rezultati ne potvrđuju teoriju muške kontrole pri intimnom partnerskom zlostavljanju, već da su 'skloniji stajalištu da takvo zlostavljanje nema posebnu etiologiju i da ga je bolje proučavati u kontekstu drugih oblika agresivnosti.' Slično tomu, uvaženi Američki stručnjaci Joan Kelly i Michael Johnson ukazuju na to da podaci potvrđuju tvrdnju 'da žene iniciraju nasilje i sudjeluju u uzajamnom partnerskom nasilju i da su, posebice u uzorcima tinejdžera i mladih odraslih, žene počiniteljice nasilja nad svojim partnerima češće nego muškarci nad svojim partnericama' (vi.).
Značajno je da je studija (vii) iz 2007. u SAD-u našla nasilje u gotovo 24% svih partnerskih veza, dok je u polovice od toga broja (49,7%) našla uzajamno nasilje. Našla je da su u partnerskim vezama u kojima nasilje nije bilo uzajamno, u 70% slučajeva počinitelji nasilja bile žene. Međutim, našla je da su muškarci češće nego žene nanosili ozljede. Ove, a i mnoge druge studije, jasno pokazuju da je obiteljsko nasilje rezultat problema poput osobne patologije, korištenja opojnih droga i disfunkcije odnosa, prije nego pitanje spolova, te da su i žene i muškarci počinitelji i oni koji su mu izloženi.
U svojem važnom, prije spomenutom radu, Joan Kelly i Michael Johnson tvrde da je empirijsko istraživanje pokazalo da partnersko nasilje nije jedinstvena pojava i predlažu diferencijalni pristup obiteljskom nasilju i zlostavljanju, koji bi razlikovao četiri tipa nasilja i koji bi mogao utvrditi razlike među njima imajući na umu dinamiku odnosa među partnerima, kontekst i posljedice. Ta četiri tipa oni opisuju kao Nasilje kojim se nameće prisilna kontrola, Nasilni otpor, Situacijsko nasilje para, i Nasilje koje je povezano s rastavom (koristit ćemo izraz nasilje i zlostavljanje za sve ove kategorije, osim za kategoriju Nasilni otpor).
Nasilje i zlostavljanje kojim se nameće prisilna kontrola javlja se kad jedan roditelj kontrolira drugog pomoću straha, fizičke ozljede, mentalne i emocionalne ozljede ili psihičke prijetnje. U ovim slučajevima postoji jasna neravnoteža moći unutar odnosa. Situacijsko nasilje i zlostavljanje nastaje kao sukob između dvoje partnera u koji su oboje uključeni. Ono se može ponavljati ili se može dogoditi jednokratno i obično uzrokuje sram i osjećaj nelagode. Nasilje i zlostavljanje koje je povezano s rastavom (tj. ono koje prati razvod ili rastavu) nastaje na kraju odnosa, te iako može izazvati značajni stres, ono se ne doživljava kao kontrola. Obično uključuje nasilje oboje roditelja, kako fizički tako i verbalni sukob, i roditelj će se često toga sramiti i zbog toga se osjećati nelagodno. Nasilni otpor je korištenje nasilja radi pružanja otpora nasilnom ili partneru koji nameće prisilnu kontrolu. Može biti gotovo automatski i javlja se gotovo odmah nakon što kontrolirajući i nasilni partner počne primjenjivati fizičku silu.
Praksa nam kaže da je, u slučajevima kad je nasilje ili zlostavljanje uzrok ili čimbenik koji pridonosi djetetovoj reakciji odbacivanja jednog roditelja, to nasilje ili zlostavljanje koje se pritom događa, spada u nasilje kojim se nameće prisilna kontrola. Posljedično, mora se znati da sve vrste obiteljskog nasilja i zlostavljanja nisu uzrok otuđenja djeteta od roditelja.
Pobliže analizirajući ovu kategoriju i ispitujući kako postaje dijelom otuđenja djeteta od roditelja, smatramo da nametanje prisilne moći i kontrole jednog roditelja nad drugim bez iznimke odražava naučeni obiteljski obrazac koji se prenosi s generacije na generaciju. Zato unutar toga okvira ispitujemo koliko je potencijal za obiteljsko nasilje ili zlostavljanje pridonio pri izazivanju ili pojačavanju djetetove reakcije odbacivanja jednog roditelja.
Modeli spolne uvjetovanosti nasilja i zlostavljanja, poput analize patrijarhata, dovode do zanemarivanja bitnih aspekata važnih za razumijevanje. Oni konceptualiziraju iskustvo žena i djece kao istovjetna, a ne različita, i daju legitimitet, ili previđaju žensko nasilje nad muškarcima i nad zajedničkom djecom. Još gore, oni prenose generacijsku traumu i spriječavaju prekid kruga nasilja i kontrole putem razrješavanja obrazaca traume. Razumjeti kako se moć i kontrola primjenjuju u obitelji, znači razumjeti disfunkciju i kako je korištenje fizičkog, emocionalnog ili psihičkog nasilja da bi se zadržala moć i kontrola, utkano kako u horizontalne tako i u vertikalne obrasce odnosa.
Radeći s razumijevanjem da je obiteljsko nasilje i zlostavljanje, posebice ono koje uzima oblik prisilne kontrole, generacijski, a ne problem spolova, važno je ispitati i razumjeti svaku pojedinu obitelj i obiteljsku dinamiku i prepoznati i razumjeti neizgovorene poruke koje se izmjenjuju u obiteljskoj drami. Pri istraživanju je li obiteljsko nasilje i zlostavljanje uzrok i čimbenik koji pridonosi otuđenju djeteta od roditelja, potrebno je analizirati obiteljsku povijest oboje roditelja, obrasce privrženosti djece i roditelja u tim obiteljskim sustavima, ponašanje roditelja i obrasce moći i kontrole. Ovo je poznato kao psiho-genealogija i iznimno je važan alat u razumijevanju osobnog iskustva otuđenja.
Generacijski model analize obrazaca moći i kontrole traži prisutnost neriješene traume, poremećaja ličnosti, nedostatka empatije, slabih interpersonalnih vještina, problema napuštanja i nesposobnosti upravljanja bijesom. Važno je da prepoznaje da su moć i kontrola putem nasilja naučeno ponašanje koje je preneseno doživljajima roditeljstva u djetinjstvu u da se uspostavlja u situacijama kad se među-generacijski preneseni obrasci traume proživljavaju u odnosima roditelj/roditelj i roditelj/dijete. On također konceptualizira mušku i žensku odgovornost za nasilje i zlostavljanje kao pojedinačno i dovojeno od djece, ali i utvrđuje situacije kad se djeca koriste kao vodiči za trajno ispoljavanje od prije postojećih ponašanja moći i kontrole. Na taj način ovaj model analize štiti djecu rasvjetljavajući i spriječavajući rizična roditeljska ponašanja i prepoznaje djecu koja su izložena otuđivanju od jednog roditelja i koja su žrtve zlostavljanja. Diferencijacijom među različitim elementima nasilnog ponašanja, moguće je utvrditi njegove korijene i definirati tretman za takvo ponašanje.
Bilješke i reference:
i. Npr., vlada Velike Britanije definira obiteljsko nasilje kao 'bilo koji incident ili obrazac inicidenata kontrolirajućeg, nasilnog, prijetećeg ponašanja, nasilja ili zlostavljanja među starijima od 16 godina, koji jesu ili su bili intimni partneri ili su članovi obitelji, neovisno o spolu i seksualnoj orijentaciji.’ Dostupno na: https://www.gov.uk/domestic-violence-and-abuse [Accessed 10 March 2015].
ii. Women’s Aid (2006). Koji je razlog obiteljskog nasilja? [online]. London: Women’s Aid. Dostupno na: http://goo.gl/Jd4y2z: [Accessed 11 March 2015].
iii. Generalna skupština UN-a (1993) Declaration on the Elimination of Violence against Women. A/RES/48/104
iv. Bates EA, Graham-Kevan N and Archer J (2014) Testing predictions from the male control theory of men’s partner violence.
v. Johnson, M. P. (2008) A Typology of Domestic Violence: Intimate Terrorism, Violent Resistance, and Situational Couple Violence. New Hampshire: Northeastern University Press.
vi. Kelly, J. B. and Johnson, M. P. (2008), Differentiation among types of intimate partner violence: research update and implications for interventions. Family Court Review, 46: 476–499.
vii. Differences in Frequency of Violence and Reported Injury Between Relationships With Reciprocal and Nonreciprocal Intimate Partner Violence. Daniel J. Whitaker, PhD, Tadesse Haileyesus, MS, Monica Swahn, PhD, and Linda S. Saltzman, PhD. American Journal of Public Health. May 2007. Volume 97, Issue 5.
_________________________


Nema komentara:

Objavi komentar