srijeda, 4. svibnja 2016.

Strategije suočavanja za roditelje

Strategija suočavanja je plan za upravljanje onim što vam se događa.
Pristup problemu otuđenja zahtijeva od vas da izgradite strategije na više razina. Ove ćete strategije ponekad koristiti simultano, a ponekad pojedinačno. U ovom su tekstu strategije za emocionalno i psihičko suočavanje. Praktične strategije su u sedmom poglavlju knjige.
Neke su od ovih strategija potrebne samo kroz kraće vrijeme, neke vas dovode od svijesti o tome što se događa i zašto, a neke vam pomažu raditi sa stručnjacima i obiteljskim sudovima. Prema našem iskustvu, nije moguće izbjeći izgradnju ovih strategija, jer ćete se u protivnom utopiti pod pritiskom onoga što se događa. Također je jako važno imati na umu da roditelj otuđitelj često ima vrlo jasnu strategiju kojom će vas izbrisati iz života djeteta. Iako možda ne sjedi i ne planira to sasvim jasno, kao što ćemo mi planirati našu kontra-strategiju, obično je vješt i u tome što želi postići i kako će iskoristiti ljude da bi to postigao. Neki su toliko vješti da mogu upotrijebiti sve svoje otuđiteljske strategije istodobno, uključujući to da vas dijete odbacije, svoju sposobnost da uvjere stručnjake da sve skupa nema veze s njima i da se prikažu savršeno suradljivima u svemu što se od njih traži. Međutim, iza zavjese, ti ljudi također planiraju i pod-strategije da bi produbili utjecaj otuđujućeg ponašanja u djeteta dok sve vrijeme upiru prstom u vas kao onog koji je odgovoran za otuđenje.
Suočavanje s ponašanjem vašeg djeteta.
Dijete koje je teško otuđeno pokazivat će posebne simptome ali njih nije uvijek lako razumjeti ako niste svjesni kako takvi simptomi mogu izgledati. Zato je korisno pobliže naučiti o tome kako se djeca ponašaju pri razvijanju reakcije otuđenja i kako se to ponašanje mijenja dok postaju teško otuđena od vas.
Dijete koje je teško otuđeno može učiniti da se osjećate jako mučno, jako tjeskobni, frustrirani, ljuti, i očajno tužni istodobno. To se događa zato što izgleda kao da je dijete jako daleko od onoga što je nekoć bilo. Može izgledati kao da je došlo s drugog planeta.
Otuđena djeca i ponašanje tinejdžera
Najbolji način opisa promjene u djeteta koje je otuđeno jest da vas potaknemo razmišljati o tome kako se ponašaju tinejdžeri. Pomislite na stereotip tinejdžera, kakav je u knjigama i tjednicima i na TV-u, kako se preko noći pretvara od anđeoskog djeteta punog ljubavi, u namrgođenog, povučenog i grubog monstruma. To je vrsta promjene o kojoj izvještavaju roditelji čija su djeca postala teško otuđena. Izgleda kao da su njihova djeca iznenada nestala i zamijenjena su došljacima s drugog planeta.
Ako želite izbjeći pogoršanje problema u toj fazi, važno je razumijevanje toga što se dogodilo vašem djetetu. Kad je dijete otuđeno od vas, puno je toga što činite a što može pojačati reakciju drugog roditelja koji utječe na dijete. Razumijevanje te reakcije, kako se događa i što možete učiniti da je umanjite, dio je dugoročnije strategije koju trebate izgraditi.
Cilj tinejdžera jest odvajanje od roditelja, eksperimentiranja s nezavisnošću i izgradnja snažnog osjećaja suverene individualnosti u svijetu koji ga okružuje. Zato tinejdžeri izgledaju kao da su se pretvorili u nekog drugog, zato što su zaposleni fizičkim, mentalnim, emocionalnim i psihološkim zadacima odvajanja od roditelja. Kroz neko vrijeme i oni mogu izgledati otuđeni od svojih roditelja, iako, ako se bolje pogleda, osam znakova otuđenja nije prisutno (osim ako su i oni u situaciji otuđenja, pri čemu se svi problemi ponašanja koje se viđa u tinejdžera pojačavaju istodobno s osam simptoma otuđenja).
Razlog zašto otuđena djeca izgledaju tako slično tinejdžerima je taj što informacije koje im daje roditelj otuđitelj podrivaju njihove psihičke reakcije i razumijevanje svijeta. To ih gura u psihički prostor u kojem ih se uči da imaju pravo kritizirati roditelja. Istodobno s tim, roditelj otuđitelj aktivno podriva i razara hijerarhiju autoriteta, što znači da dijete odbačenog roditelja više ne vidi kao nekoga koga treba poštovati ili o komu treba brinuti. To u djeteta povećava osjećaj povlaštenost da se može ponašati kako god želi.
Zato su otuđena djeca gruba, odbojna, okrutna, umišljena, ljutita, mrgodna, povučena, tiha i još puno toga. Ona mogu eksplodirati u bijes samo-opravdanog prijezira ako se od njih traži da nešto učine (kao npr. da provedu neko vrijeme s vama) i mogu biti sve nepredvidljivija u svojim ponašanjima i otporu. Iako je ovo ponašanje slično onomu koje viđamo u nekih tinejdžera, razlika je u tome da će otuđena djeca ovakve reakcije zadržati bez ikakvog popuštanja i neće pokazivati nikakav znak krivnje, srama, straha ili žaljenja zbog svojeg ponašanja. Iako se tinejdžeri mogu ponašati na sve prije navedene načine, oni su u kontaktu s tim osjećajima i često pokazuju veliko žaljenje zbog svojih ispada. U otuđene djece nema žaljenja, ono je zamijenjeno hladnim prijezirom ili samo-opravdanjem koje će ponekad izgledati patronizirajuće, hladno i distancirano. Ponekad će, pod pritiskom, ako ih se kroz dovoljno vremena oslobodi pritika utjecaja roditelja otuđitelja, otuđeno dijete izgledati potpuno drugačije, gotovo normalno.
Ovo za promatrača može biti alarmantna pojava i može roditeljima izgledati kao da dijete ima problem mentalnog zdravlja, posebice kad se dijete povuče u svoje prethodno, otuđeno ponašanje. Neke roditelje te promjene ponašanja toliko zabrinjavaju da ulažu veliki trud da bi utvrdili što nije u redu s djetetom, čime nerijetko pridodaju uvjerenju djeteta da nešto s tim roditeljem nije u redu. Neki roditelji odvode dijete psihijatrima ili psiholozima da bi locirali problem koji vide u djeteta. To je za dijete i roditelja vrlo problematično zato što potiče dijete da počne misliti da ih taj roditelj okrivljuje i to daje oružje u ruke roditelja otuđitelja za stvaranje novih prilika u kojima će dijete poticati na odbacivanje drugog roditelja.
Vremenski tijek otuđenja djeteta od roditelja
Ovaj vremenski tijek ugrubo opisuje kako dijete tone u reakciju kojom će vas odbaciti.
Rani znakovi – otpor pri primopredaji, odbijanje da se vrati drugom roditelju nakon što je provelo lijepe trenutke s vama. Dijete plače i lijepi se za vas i kaže da ne želi natrag.
Sljedeći znakovi – Dijete se jako opire dolasku k vama, i to vam može unaprijed reći. Optužuje vas ili kaže da mu je s vama dosadno i da je nesretno kad je s vama. Dijete je povučeno i zlovoljno kad vam dolazi i hladno je i udaljeno tijekom jednog do osam sati, ovisno o duljini vremena koje će provesti s vama. Može se omekšati i postati normalno oko sredine vremena koje treba provesti s vama, ali će se ponovno zatvoriti i postati ljuto i udaljeno pri kraju toga vremena.
Znakovi da se dogodilo otuđenje – Dijete se snažno opire i možda ga ne uspijevate uvijek preuzeti. Kad uspijete, dijete je hladno, grubo, odbojno, pokušava pobjeći, može psovati, biti ljutito i odbijati vas, reći vam grozne stvari. Dijete se može vratiti u normalu i reći vam neobjašnjive stvari poput: "Volim te, tata" ili "Zaista te volim to znaš", što je znak da se dijete 'ljulja' u situaciji splittinga između dobrih i loših osjećaja i da se bori s osjećajima krivnje i srama zbog svojeg ponašanja. Dijete može povremeno uletjeti u neugodno i zlo ponašanje i to će učiniti odmah čim je roditelj otuđitelj u blizini.
Potpuno otuđenje – Dijete vas odbija vidjeti, prisutni su svi simptomi otuđenja, dijete izmišlja neke stvari o vama, moguće su lažne optužbe, dijete je fobično, ljutito i odbija vas. Dijete je u potpunom neprijateljskom savezu s roditeljem otuđiteljem.
Pomoć djetetu – Manifest
Upamtite da dijete koje vas kritizira jest ljutito, ali ne nužno na vas.
Kad je dijete u riziku od otuđenja, i kad pokazuje ponašanja pri kojima vas kritizira, važno je da ne uzvraćate ljutnjom.
Otuđena djeca traže izlike kojima će opravdati svoje odbacivanje vas, nemojte im ih dati.
Razvijajte vrlo debelu kožu, nemojte da vas ponašanje djeteta slomi.
Naučite gledati na dijete koje vam nanosi bol, kao na žrtvu, ono se ne ponaša na načine koji su pod njegovom kontrolom.
Ne dopustite djetetu da vam se obraća vašim imenom, potičite ga da vam se obraća s mama ili tata.
Izbjegnite da vas dijete uvuče u raspravu o tome zašto vas kritizira, ignorirajte ga kad započne s takvom raspravom. Umjesto toga usmjerite se na nešto drugo.
Svakako omogućite da vas djeca dožive u društvu drugih koji vas cijene, da vas vide s ljudima koji prema vama imaju pozitivne osjećaje. To će uzdrmati njihove negativne osjećaje.
Ako se dijete počne s vama prepirati, pokažite da vidite i razumijete njegov osjećaj nezadovoljstva i prijeđite na drugu aktivnost, nemojte prijepirci posvetiti nimalo pažnje.
Pokažite samokontrolu, nemojte pokušavati urazumiti dijete, niti ga kritizirati.
Kad radite nešto zajednički i kad je dijete s vama opušteno, spomenite kako vam je dobro zajedno, podsjetite ih na nešto što ste i prije zajedno radili.
Pojačajte pozitivne doživljaje na način da zajednički ispričate sažetak onoga što ste raditi tijekom zajedničkog vremena.
Izgradite empatiju pri slušanju, imenujte djetetove osjećaje. Time mu pokazujete da razumijete kako se osjeća.
Neka vas dijete čuje kako o njemu razgovarate s nekim drugim, sva djeca prisluškuju. Neka čuje kako o njemu govorite pozitivno i s ljubavlju. To će potaknuti razvoj njihovog samopoštovanja i pozitivne osjećaje prema vama.
Gradite pozitivne mostove prema prošlosti gledajući fotografije, filmove, omiljene knjige.
Razdvojite svoj odnos sa svakim djetetom (ako ih imate više), posebice ako jedno dijete vrši utjecaj na drugu djecu.
Ne odbacujte njihove osjećaje, kratko potvrdite da ih razumijete ako su negativni prema vama, i razgovarajte o osjećajima ako su pozitivni.
Nemojte pretjerano reagirati ako vam dijete kaže nešto o drugom roditelju, sva djeca razvedenih roditelja biraju što će reći svakom od roditelja u nekom času.
Više o strategijama suočavanja u Poglavlju pet naše Handbook for Parents and Professionals, koja iz tiska izlazi u lipnju.
Usluge podrške i vođenja otuđenih roditelja dostupne su na Family Separation Clinic
Naš seminar za otuđene roditelje održat će se u rujnu u blizini Londona. Detalje ćemo objaviti pravovremeno.
Uskoro ćemo pisati više o potpuno novoj usluzi za otuđene roditelje i njihovu djecu.
_______________________

Nema komentara:

Objavi komentar